Elf Knife

Contact: +40.744.257.959

Vanat: Capriorul

Capriorul

Durata medie de viata

12-15 ani

Greutate la maturitate

20-30 kg

Localizare

Biotopul favorabil il constituie regiunile de ses si de dealuri, cu sol permeabil si fertil, compuse din trupuri mici de padure

Hrana

Hrana capriorului este exclusiv vegetala. Aceasta este constituita din ierburi, frunze, lujeri, muguri, ghinda, jir precum si culturi agricole de grau, de ovaz de soia etc

Capriorul

 ( CAPREOLUS CAPREOLUS, CAPREOLUS L )
 
 
Denumiri: Masculul se numeste caprior sau tap rosu, femela caprioara sau capra rosie, iar puiul ied si, respectiv, iada. Tapii tineri, cu coarnele sub forma de sulite, se mai numesc sulitari sau tepusari, iar cei cu doua terminatii furcari. Tapul tanar se mai numeste si tapuc.
 
 
Descriere: Vara culoarea ambelor sexe este rosie-bruna sau rosie-caramizie, iar iarna devine cenusie, cu oglinda alba, foarte vizibila. Se sustine ca oglinda caprei este mai mare decat oglinda tapului si de o forma putin diferita. Schimbarea parului are loc in septembrie-octombrie si aprilie - mai. Iezii, care au la fatare 1,2 - 1,6 kg, prezinta fenomenul de homocromie pana in jurul varstei de 3 luni. Primele coarne, sub forma de butoni sau de sulite scurte fara rozeta, de 1,0 - 2,0 cm, cresc pe cilindri frontali de prin august-septembrie pana in decembrie-ianuarie din primul an de viata. Dupa caderea acestora, in ianuarie - februarie incepe sa creasca cel de-al doilea rand de coarne, care sunt curatate in mai-iunie, cand capriorul implineste varsta de un an. Aceste coarne au forma de sulite sau de furci, de 8-15 cm lungime, si au rozetele deja schitate. Ele cad la sfarsitul toamnei, prin luna noiembrie.
 
 
Dimorfismul sexual este evident datorita coarnelor care la tap sunt considerate ca si la celelalte cervide o exteriorizare a caracterului sexual secundar.
 
 
Urme: Sunt inconfundabile, putandu-se deosebi cu usurinta de urmele altor specii. Mai dificila este deosebirea urmelor lasate de mascul, de cele lasate de femela. In fuga copita se despica si sunt imprimati pintenii, pe cand la mersul linistit se imprima doar copita stransa. Tapul isi mai deconspira prezenta in teren prin semnele frecarii coarnelor de puieti, arbusti, tufisuri etc., ca modalitate de marcare a teritoriului, si curatirii coarnelor de piele.
 
 
Dusmani: Braconierul, lupul, cainele hoinar, sacalul, vulpea, pisica salbatica, dar si jderul si mistretul pentru iezii neajutorati sunt potentiali dusmani ai speciei. Daca zapada este mare si de lunga durata, capriorii pot fi prinsi si omorati relativ usor, deoarece intervin, dincolo de efectul stanjenitor al stratului de omat, inanitia si imbolnavirea multora dintre exemplarele tinere sau foarte batrane.
 
 
Reproducere: Alergatul la caprior are loc in iulie-august, de regula ziua. Doar arareori, cand este luna plina, alergatul se continua si noaptea. In aceasta perioada sunt observabile in iarba asa-numitele "inele de alergat", sub forma de cercuri cu diametrul de cativa metri (5-8 m). Femelele ramase nefecundate in iulie-august au o a doua perioada de imperechere in noiembrie-decembrie, mai greu de observat. La cele fecundate in iulie-august, embrionul ramane in stare latenta timp de circa 4 luni. Din noiembrie-decembrie embrionii se dezvolta normal, indiferent de data imperecherii, astfel incat, dupa circa 5 luni, caprele nasc cel mai adesea 2 iezi, dar si 3 sau doar unul (majoritatea in luna mai). Gestatia dureaza, asadar, fie 9 luni, fie 5 luni, dupa caz.
 
 
Perioada de vanatoare: Intre 15 mai - 15 octombrie la mascul si 1 septembrie - 15 februarie
pentru femela si ied. Sunt admise, ca metode de vanatoare, doar panda si dibuitul. Este admisa folosirea chematorilor (mecanice), cu ajutorul carora se poate ademeni tapul, prin imitarea glasului femelei in calduri sau al femelei alergate ori a iedului. 

 

Cota de participare: 800 EURO

Trofeul:
pana la 300 gr. - 250 EURO
peste 300 gr. - 250 EURO - greutate in plus + 5 EURO / gr.
peste 350 gr. - 500 EURO - greutate in plus + 6 EURO / gr.
peste 400 gr. - 800 EURO - greutate in plus + 10 EURO / gr.
peste 450 gr. - 1300 EURO - greutate in plus + 12 EURO / gr.
peste 500 gr. - 1900 EURO - greutate in plus + 15 EURO / gr.
peste 550 gr. - 2650 EURO - greutate in plus + 25 EURO / gr.
Tarif pentru exemplar ranit si nerecuperat: 250 EURO

Femela (caprioara) si Ied (pana la varsta de 1 an)
Tarif de impuscare: 150 EURO/exemplar
Exemplar ranit si nerecuperat: 100 EURO/exemplar