Elf Knife

Contact: +40.744.257.959

Vanat: Fazanul

Fazanul

Durata medie de viata

4-5 ani

Greutate la maturitate

1-1,5 kg

Localizare

Prefera trupurile mici de padure cu mult desis, terenuri agricole cultivate cu diferite plante

Hrana

Este foarte difersificata. De la insecte si larve, paienjeni, soparle mici, melci pana la diverse fructe si seminte suculente, cereale de cultura si plante verzi

Fazanul

( PHASIANUS COLCHICUS L )

 
 
Denumiri: Masculul se numeste cocos de fazan, femela fazanita sau gaina de fazan.
 
 
Descriere: Fazanul intalnit in Europa si in Romania, in crescatorii si in libertate, este de fapt un metis rezultat din incrucisarea mai multor subspecii de fazani salbatici originari din Asia, care au fost introdusi in Europa inca din antichitate.
 
 
Dimorfismul sexual este, ca la oricare dintre subspeciile de origine, foarte evident. Cocosul are in primul rand o greutate mai mare (1,0-1,5 kg), este mai viu colorat decat fazanita si prezinta o coada vizibil mai lunga. Are capul si gatul verzi cu reflexe metalice, corpul rosu-brun punctat cu pete mari negre si dungi galbui pe conturul penelor de pe spate, coada maronie brazdata transversal de dungi brune mai inchise si piele nuda, rosie-aprins, imprejurul ochiului. Prezinta de obicei, un guler alb si pinten pe tars. Spre deosebire de cocos, gaina este mult mai modest colorata. Are nuanta generala bruna-galbuie sau bruna-cenusie, cu pete de culoare bruna-inchis, dispuse longitudinal pe corp si transversal pe coada. Nu prezinta pinten.
 
Simturi: dintre simturi, cel mai dezvoltat pare a fi vazul apoi auzul.
 
 
Dusmani: Fazanul are numerosi dusmani potentiali. Pasarile pradatoare de zi si cele de noapte, precum si toate mamiferele care se comporta ca pradatori prezinta pericol pentru oua, pentru pui, pentru fazanita care cloceste la sol si chiar pentru fazanii adulti. La acesti pradatori s-a adaugat, din ce in ce accentuat, cainele hoinar si pisica de casa, care, in perioada de cuibarit si de crestere a progeniturii, produc prejudicii greu de cuantificat. Si ciorile grive si negre, ca de altfel si cotofenele pot consuma ouale din cuiburile fazanitelor plecate dupa hrana. Cele mai grave pierderi le determina insa omul, prin folosirea furadanului si a altor substante chimice puternic toxice, precum si prin folosirea utilajelor moderne de cosit, prasit etc. Acestea au facut si continua sa faca ravagii indeosebi primavara si vara, in efectivele de reproducatori si in progenitura acestora. 
 
 
Reproducere: Fiind o specie poligama, cocosul atrage in jurul lui un harem de 2-6 fazanite, pe care le pazeste inca din luna martie, intr-un anumit teritoriu, aparat agresiv de eventualii intrusi. "Rotitul" tine pana la sfarsitul lunii aprilie, dupa care fazanita depune 10-12 oua, intr-un cuib rudimentar amenajat pe sol, in locuri ascunse vederii. Cloceste doar gaina dupa depunerea ultimului ou, circa 24-25 de zile. Puii ies din ou pe la sfarsitul lunii mai, cand gasesc deja hrana din abundenta. Sunt nidifugi si incep sa zboare la 4-6 saptamani. La un an ating maturitatea sexuala. In Romania, fazanul este considerat specia care se preteaza cel mai bine la inmultirea artificiala si la repopularea terenurilor apte pentru aceasta.
 
 
Perioada de vanatoare: Se impusca in perioada 1 octombrie - 28 februarie

 

Cota de participare (min. 4 persoane): 2000 EURO

Tarif de impuscare si preluare: 12 EURO/exemplar