Elf Knife

Contact: +40.744.257.959

Vanat: Iepurele de camp

Iepurele de camp

Durata medie de viata

8-12 ani

Greutate la maturitate

Este apreciat ca fiind de talie medie, de 3,8-4 kg

Localizare

Biotopul cel mai favorabil il constituie campiile intinse cultivate agricol

Hrana

In sezonul de vegetatie hrana consta din lucerna, trifoi, ierburi, buruieni etc. Toamna si iarna hrana de baza este graul verde

Iepurele de camp

( LEPUS EUROPAEUS PALLAS)
 
 
Denumiri: Masculul se numeste iepuroi, femela iepuroaica, puiul iepuras sau pui de iepure, iar exemplarele juvenile vatui.
 
 
Descriere: Trupul este prelungit si turtit lateral, cu buze carnoase si mobile, cu urechi lungi sub forma de cornet, cu codita scurta si ridicata, cu ochi mari si bulbucati, avand picioarele posterioare lungi, cu 5 degete, iar picioarele anterioare scurte, cu 4 degete, si talpile acoperite cu par. Coloritul parului variaza de la galben-cafeniu, cu fire de par suriu pe spate, pana la alburiu pe abdomen si alb curat inferior cozii. Varfurile firelor de par si varfurile urechilor sunt negre. Prezinta mustati lungi si tepoase. In ansamblu, culoarea face iepurele confundabil cu terenul, acoperit de ierburi si de frunze uscate, in care se ascunde. 
 
 
Dimorfismul sexual este inexistent. Sexele se pot distinge cu o usoara dificultate, dupa organele genitale, chiar si in cazul iepurilor capturati.
 
 
Simturi: Are auzul foarte bun, mirosul mediu, iar vazul slab, distingand usor doar obiectele in miscare si pe cele care contrasteaza puternic cu mediul.
 
 
Urme: Sunt inconfundabile, deoarece iepurele nu merge ci sare (topaie), picioarele posterioare depasindu-le intotdeauna in mers, pe cele anterioare. Alte urme ale prezentei iepurilor sunt rosaturile lasate pe ramuri, pe arbusti si pe arbori tineri, imposibil de confundat datorita latimii mici a acestora, corespunzatoare incisivilor ingusti comparativ cu ai altor specii.
 
 
Dusmani: Este specia cu cei mai multi dusmani, reusind sa supravietuiasca datorita "fricii" proverbiale, a iutelii si a puterii de inmultire. Lupul, sacalul, vulpea, rasul, pisica salbatica, jderii, dihorii, viezurele si chiar mistretul, hermelinele si nevastuicile il urmaresc pentru a-l prinde sau, dupa caz, pentru a-i devora puii. Dintre pradatorii cu pene amintim: uliul gainilor,
uliul de trestie, toate acvilele, vulturul codalb, uliul sorecar, apoi buha si huhurezii. Mai fac pagube in efectivele de pui de iepure, de vatui si chiar de iepuri maturi raniti: corbul, ciorile, cotofana in anumite situatii si chiar inofensiva barza. Cel mai de temut dusman pare sa fie insa, in zilele noastre, cainele salbaticit si, intr-o mult mai mica masura, pisica hoinara.
 
 
Reproducere: Epoca de imperechere incepe in luna ianuarie si tine pana prin octombrie. In acest interval, iepuroaicele se imperecheaza si fata de 4-5 ori, cate 2-4 pui (in medie 10-15 pui/an). Gestatia dureaza 6 saptamani (42 - 43 de zile). Puii se nasc cu blana si cu ochii deschisi, fiind capabili de fuga din primele zile. Se sustine ca puii din prima generatie reusesc sa devina maturi si sa produca o serie de pui inca din toamna primului an de viata.
 
 
Perioada de vanatoare: Se poate vana in perioada 1 noiembrie-31 ianuarie, la sarite, cu sau fara caine pontator, si la goana, in diversele forme de organizare a acesteia (cu vanatorii stand pe loc, la cerc, in potcoava etc.). Vanatoarea la panda, precum si vanatoarea de la apusul pana la rasaritul soarelui sunt strict interzise.

 

Cota de participare (min. 4 persoane): 2000 EURO

Tarif de impuscare si preluare: 30 EURO/exemplar