Elf Knife

Contact: +40.744.257.959

Vanat: Lupul

Lupul

Durata medie de viata

15 - 16 ani

Greutate la maturitate

25 - 50 kg

Localizare

Paduri intinse de munte, coborand deseori si in regiunea de dealuri inalte

Hrana

hrana lupului consta din animale domestice: oi, capre, porci, vite cornute, cai. Are preferinta fata de caini. In fondul cinegetic face selectie naturala, vanand exemplarele slabite, ranite sau batrane atat din specia lui cat si din alte specii salba

Lupul

( CANIS LUPUS L )
 
 
Denumire: Masculul se numeste lup, femela lupoaica, iar puiul catel de lup sau pui de lup. Juvenilii se mai numesc lupani.
 
 
Descriere: Lupul este asemanator ca forma, cu un caine lup de talie mare, de culoare cenusie (sura), cenusie-galbuie, cenusie-roscata sau cafenie sura. Caracteristice sunt urechile mai mici decat la caine, ascutite si indreptate in sus, coada relativ scurta si mediu de groasa, picioarele puternice cu par mai marunt, de care nu se agata zapada. Prezinta ochii inconfundabili, usor mai departati decat la caine si putin oblici. Gatul puternic, cu guler iarna, picioarele anterioare ce par mai inalte si partea din fata mai puternica dau lupului un aspect de animal robust, plin de forta.
 
 
Dimorfismul sexual este foarte slab evident.
 
 
Urme: Urma-tipar a lupului seamana foarte mult cu cea a unui caine de talie mare, dar este mai alungita. Forma generala este eliptica, iar pernitele degetelor mijlocii se imprima de la nivelul celor laterale inainte. In plus, degetele mediane sunt imprimate mai strans, cu ghearele vizibile, cele din mijloc fiind mai apropiate decat la caine.
 
 
Simturi: Cel mai dezvoltat dintre simturi pare sa fie vazul, insa lupul are si auzul si mirosul excelente.
 
 
Dusmani: Nu are dusmani, in afara de om si de boli.
 
 
Reproducerea: Maturitatea sexuala o atinge la 22-23 luni; deci prima fatare este la doi ani, dupa care fata an de an. Perechile de lupi se formeaza in perioada decembrie - februarie. De obicei mai multi lupi urmaresc lupoaicele in calduri. In final, langa fiecare femela ramane lupul cel mai puternic. Ierarhia se stabileste prin lupte violente, atunci cand comportamentul de intimidare a adversarului nu este suficient. Perechea conducatoare se pastreaza mai multi ani, daca nici unul dintre parteneri nu dispare. Imperecherea ale loc in luna februarie. Perioada de gestatie este de 9 saptamani (62-64 de  zile), dupa care femela fata 3-8 pui, orbi in primele 10-14 zile. 
 
 
Perioada de vanatoare: Ca si in cazul ursului, lupul este protejat prin conventii internationale, deoarece in Europa efectivele lui sunt in pericol. In Romania, fiind inca foarte bine reprezentat si producand prejudicii foarte mari altor specii de vanat (cervide, mistret etc.), precum si septelului de animale domestice, lupul se vaneaza, dar numai limitat in conditiile impuse de autoritatea publica centrala care raspunde de protectia mediului. La vanatoare, metodele aplicate pentru combaterea lupului sunt: vanatoarea cu gonasi, impuscarea la panda sau dibuit, impuscarea lupului la urlatoare.

 

Cota de participare: 800 EURO

Trofeu: 1000 EURO
Exemplar ranit si nerecuperat: 500 EURO
Foc ratat: 250 EURO