Elf Knife

Contact: +40.744.257.959

Vanat: Mistretul

Mistretul

Durata medie de viata

In conditii de libertate, mistretii ajung chiar la 18-20 de ani.

Greutate la maturitate

Greutatea vierilor poate atinge si uneori chiar depaseste, 300 kg.

Localizare

Prefera padurile intinse de foioase si de amestec, dar se localizeaza frecvent si in trupurile mici de padure, daca sunt dese, precum si in stufarisuri si in plauri.

Hrana

Mistretul este omnivor, iar hrana este constituita din: ghinda, jir, radacini, cereale si seminte agricole etc, iar hrana animala consta din rozatoare, insecte daunatoare padurii, soareci,dar si pui de iepure, iezi de caprior si diferite hoituri.

Mistretul

 ( SUS SCROFA L )

 
 
Denumiri: Masculul se numeste mistret, porc mistret, vier sau solitar, femela mistreata sau scroafa, puii sub 6 luni purcei, iar cei de 6-12 luni godaci, soldani, grasuni, grostei sau barlingi.
 
Descriere: Conformatia mistretului este usor de recunoscut. Profilul acestuia reflecta intr-o mare masura influentele conditiilor de mediu in care a evoluat si traieste. Prezinta un aspect general masiv, usor aplatizat lateral, mai mult inalt decat gros, care lasa impresia de putere si de mobilitate, fiind conformat perfect pentru ramat si pentru strapungerea desisurilor.
 
Dimorfismul sexual este slab evident, dupa forma si dupa colti.
 
Culoarea generala este bruna-cenusie, bruna-roscata, bruna-inchis, uneori aproape neagra. Sunt rar intalnite si exemplare foarte deschise la culoare, precum si cazuri de albinism. Coltii apar la mistret in jurul varstei de 10 luni, dar incep sa se toceasca la 16 luni. In continuare ei cresc in lungime pana la varsta 7-8 ani, atata timp cat cresterea acestora depaseste tocirea lor. Dupa aceasta varsta optima de impuscare a vierilor pentru trofeu, mistretul se mai mentine 3-4 ani in putere, ca ulterior sa intre in decrepitudine. In aceasta perioada, tocirea egaleaza cresterea coltilor, ca apoi sa o depaseasca si trofeul sa inregistreze o scadere din ce in ce mai evidenta in lungime si ca valoare. Scroafele au insa colti cu radacina care se inchide cu varsta, fara posibilitate de crestere dupa 5-6 ani.
 
Urme: Amprentele "tipar" si urmele "partie" seamana oarecum cu cele de cerb, dar nu pot fi nicidecum confundate cu acestea. Diferentele constau in faptul ca la mistret varfurile copitelor sunt asimetrice, distanta intre varfurile pintenilor este mai mare decat la cerb, iar la mistret pintenii se imprima pe sol si la mers linistit, pe cand la cerb numai cand fuge. Distanta intre pasii mistretului este de 42-50 cm, iar la taurul de cerb este de 65-70 cm. 
 
Simturi: Mistretul are atat mirosul, cat si auzul foarte fine. Vazul in schimb este mai slab.
 
Dusmani naturali: Lupii sunt dusmanii principali ai mistretului. Dusmani de temut sunt si ursii si cainii de la stane. 
 
Reproducere: Perioada de imperechere este lunga, ca si in cazul muflonului, tinand din septembrie pana in ianuarie. Varful acesteia se situeaza insa in lunile noiembrie-decembrie.
Perioada de gestatie dureaza 18 saptamani, dupa care scroafele nasc 4-8 purcei fiecare, uneori mai putini (scroafele tinere), alteori mai multi (chiar 10-12 in cazul scroafelor mature).
 
Perioada de vanatoare: Sezonul de vanatoare admis prin lege pentru mistret tine de la 1 august pana la 15 februarie. Acolo unde mistretii produc prejudicii se pot impusca, cu aprobarea Autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, si in afara acestei perioade. Metodele de vanatoare admise sunt: la goana, cu sau fara caini de mistreti, la panda si, uneori, dibuitul.

 

Cota de participare: 800 EURO

Trofeul: lungimea coltilor
MASCUL ADULT:
sub 16 cm - 250 EURO
de la 16.1 la 18 cm - 300 EURO
de la 18.1 la 20 cm - 400 EURO
de la 20.1 la 22 cm - 600 EURO
de la 22.01 la 24 cm - 800 EURO
peste 24 cm - 1000 EURO

FEMELE SI PURCEI:
Purcel (pana la 60 kg) - 200 EURO
Femela (60-100 kg) - 300 EURO
Femela (>100 kg) - 400 EURO