Elf Knife

Contact: +40.744.257.959

Vanat: Ursul

Ursul

Durata medie de viata

30 - 35 ani

Greutate la maturitate

350-400 KG

Localizare

Prefera padurile intinse si linistite de munte, dar si pe cele dese din zona de deal.

Hrana

animal omnivor, consuma atat iarba, seminte, cereale, fructe si altele asemenea, cat si larve, insecte, cadavre de animale si chiar animale salbatice si domestice

Ursul

 (URSUS ARCTOS L )

 

Denumire: Masculul se numeste urs, femela ursoaica, progenitura pana la un an pui de urs, iar exemplarele juvenile, ursaci. Se mai folosesc denumirile de urs capital, urs batran si urs tanar pentru a defini mai exact diferite categorii de varsta. 

 

Descriere: Ursul este un animal de talie mare, la care masculii capitali depasesc 300 kg. In cazuri de exceptie poate depasi chiar 400 kg. Cele mai mari femelele depasesc insa foarte rar 250 kg. Din punct de vedere al marimii, ca de altfel si al culorii, ursii difera foarte mult intre ei. De la brundeschis cu nuante spre galben sau rosiatic, ori brun-cenusiu, pana la brun inchis sau negru, ori negru brumat, toate culorile sunt posibile. Cei mai multi dintre ursaci, in special puii, prezinta in plus o pereche de pete albe pe gat, care dau impresia de "guler". Rareori aceste pete se pastreaza la unele exemplare mature.

 

Dimorfismul sexual este slab evident.

 

Urme:  Amprentele trecerii ursului se vad in primul rand pe sol. Urma sa este inconfundabila, semanand, intr-o mare masura, cu cea a omului descult. Urmele trecerii ursilor mai pot fi regasite pe arborii muscati, mai ales in perioada imperecherii, si pe brazii si molizii cojiti primavara pentru lingerea sevei.

 

Dusmani naturali: Desi se apreciaza ca ursul este cel mai puternic pradator, dusmanul puilor si al ursacilor ramane lupul si, uneori, cainele ciobanesc. 

 

Reproducere: Imperecherea are loc din aprilie pana in iunie, timp de 2-3 saptamani, de regula zilnic.  Gestatia dureaza 7-8 luni, dupa care ursoaica fata intotdeauna in barlog, in ianuarie-februarie, cate 1-3 pui orbi, de circa 400 - 500 g. Maturitatea sexuala este atinsa la 3-4 ani.

 

Perioada de vanatoare: Desi este strict interzis la vanatoare prin conventii internationale, pentru motivul ca este in real pericol de disparitie in Europa, ursul se vaneaza totusi in Romania, bineinteles limitat si motivat de cauzarea de prejudicii sau de necesitatea unui management favorabil populatiei acestei specii. 

 

Cota de participare: 1200 EURO

Punctaj pentru blana cruda, dupa formula de evaluare a trofeului - puncte C.I.C.
pana la 350 inclusiv: 5000 EURO
peste 351: 6000+60 EURO
Tarif pentru exemplar ranit si nerecuperat: 1500 EURO